Προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Εχεδώρου

Προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Εχεδώρου

Αρ. Πρωτ. 6921/03.3.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους και στους τοπικούς φορείς του Δήμου Εχεδώρου η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Ο Δήμος Εχεδώρου, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, ταχύτατα αναπτυσσόμενος, η περιοχή του οποίου θα φιλοξενήσει τη νέα Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο αποχετευτικό του σύστημα.

Συγκεκριμένα, η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου, λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Ως εκ τούτου, η μονάδα υπολειτουργεί και τα απόβλητα, χωρίς να υποστούν την απαραίτητη επεξεργασία, καταλήγουν στην αποστραγγιστική τάφρο. Το αποτέλεσμα είναι, η περιοχή να υποφέρει από έντονη δυσοσμία και από ακάθαρτα και όμβρια ύδατα, που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του δήμου. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός, ότι η παραμικρή βροχόπτωση που θα σημειωθεί, μετατρέπει την περιοχή σε μια απέραντη λίμνη. Όλα τα παραπάνω, έχουν συνέπειες, τόσο στις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής, όσο και στην τοπική κοινωνία, καθώς στην Σίνδο φιλοξενείται και το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Α-ΤΕΙΘ) με περίπου 28.000  σπουδαστές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, έτσι ώστε να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του αποχετευτικού συστήματος του Δήμου Εχεδώρου;

Απάντηση Υπουργείου